Hvordan har din mave det?

De færreste af os går rundt til daglig og spørger os selv, hvordan har min mave det egentlig? Men det burde vi faktisk gøre.

Indenfor Ayurveda er fordøjelsen roden til healing af kroppen, og det er også noget af det der bliver spurgt om, til en konsultation hos en ayurvedisk læge. Hvordan fungerer din fordøjelse? Det er ikke et spørgsmål vi her i vesten er vant til at svare på, og mit svar var også vævende. For ved vi egentlig hvad en god fordøjelse er, og hvordan kan vi mærke hvordan den har det?

Det handler alt sammen om den ild (agni) som styrer forbrændingsprocessen. Den kan enten være sløv og lunken eller overaktiv og hed, begge dele giver udfordringer i vores krop. En sløv fordøjelse med en lav agni, kan bl.a. give symptomer som oppustethed, træg mave, træthed, ringe optagelse af næringsstoffer. Modsat kan en overaktiv ild være årsag til brændende fornemmelse i maven, diarre, irritabilitet og ringe optagelse af næringsstoffer. Altså vi optager næring dårligere og kan derved ikke opbygge de 7 forskellige lag i vores krop (datus). Samtidig udskiller vi også dårligere (for langsomt/for hurtigt) og ophober derved toxiner (amas) i kroppen. Begge ubalancer viser os altså, at kroppen altid fortæller os, når noget ikke kører som det skal, og ved at være opmærksom på tegnene kan vi bringe balancen tilbage.

Men lytter vi så til det, og ved vi hvad vi kan gøre ved det?

Kroppen er aldrig ude på at være udspekuleret. Den melder intilligent og instiktivt tilbage, kommunikerer med os, når noget er skævt, vi skal bare være opmærksomme. Bare tænk på et lille barn, det ved præcis hvad det har brug for, og når det har brug for det.

Der er mange små tiltag som kan støtte os i at vedligeholde en mere balanceret forbrænding.

 • Spis på de samme tidspunkter hver dag og undlad at springe måltider over.
 • Aftensmåltidet bør være let og ikke for sent, da fordøjelsesilden er lav på dette tidspunkt af døgnet.
 • Drik ikke store mængder koldt vand eller kolde læskedrikke under måltidet, eller umiddelbart bagefter. Er du tørstig under måltidet, så drik tempereret vand. Koldt vand slukker ilden.
 • Sid ned når du spiser, og tyg maden grundigt. Mad der ikke er tygget er sværere at fordøje.
 • Undgå at tage bad/svømme umiddelbart efter et måltid, da det sænker fordøjelsesilden.
Når uheldet er ude og maven brokker sig

Vi har alle sammen prøvet moster Odas store kagebord, eller en jul hvor vi gav den lidt for meget gas. Og så mærker vi at maven føles tung og vores energi er lig nul. Toiletbesøget lader vente på sig, eller  måske føles maven  som et sankthansbål.

LAV fordøjelsesild: Når agni er lav er der brug for at booste den indre ild, så fordøjelsen kan komme i sving, samt at sørge for ikke at puste den ud igen.

 • Spis mere pittaholdig mad. dvs. mad der stimulerer: Ingefær, chili, hvidløg, kanel, kardemomme, nellike, lakrids, honning, salt, te med varmende/stimulerende urter/krydderier fx Tulsi. (Tulsi Tummy), kaffe er stærk stimulans.
 • Drik ikke kolde drikke, undgå at spise kolde fødevarer.
 • Hold dig varm og sørg for at få rørt dig. Fx. Yoga der stimulerer pitta og er varmende.
 • Toiletbesøg på faste tider, gerne når tyktarmen er aktiv tidligt morgen.

HØJ fordøjelsesild: Når agni er høj er der brug for at dæmpe den overaktive ild. Måske har der været et overindtag af stimulerende fødevarer.

 • Spis mere kaphaholdig mad. Dvs. mad der dæmper og køler: Æg, mælk, kød, ost, is, kolde drikke, bønner og linser. Generelt tunge retter, uden ovennævnte krydderier.
 • Dyrk motion der ikke skaber varme, fx yoga der stimulerer kapha.
 • Kolde gys under bruseren. Undgå sauna.
 • Te på kølende/dæmpende urter fx: pebermynte og mynte (fx Tulsi Peppermint)
 • Tilfør maden kølende krydderier som spidskommen, dill, koriander og sennepsfrø.
Tilbage i balance

Læg mærke til de signaler din krop sender dig. Når du opdager at din mave falder til ro og finder ind i sin naturlige rytme, så skal der stille og roligt skrues ned for enten det meget stimulerende eller det dæmpende, så du igen kan spise efter din grund dosha sammensætning. Indenfor ayurveda siger man at samme øger samme, så tænk modsat når du skal finde tilbage til balancen. Altså oplever du en varm og brændende fornemmelse, så er det en pitta ubalance, omvendt hvis det hele er gået i stå, så er der for meget kapha. Ved at mærke efter og kende til “modgiften” kan du støtte din krop til at komme tilbage i balance.

Vil du kende din doshasammensætning findes der rigtig mange online tests, som kan give dig et fingerpeg om din sammensætning.